SENG 2023

Verslag SENG Conferentie juli 2023 Villanova University (nabij Philadelphia): Authentic Voices: Community & Belonging

dinsdag 18 – woensdag 19 juli

Ik vertrok dinsdag 18 juli; fijn een rechtstreekse vlucht naar Philadelphia. Woensdag 19 juli had ik lekker voor mezelf om even aan de nieuwe tijdzone te wennen. Het was warm, ongeveer 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. Het regende woensdag, maar dat weerhield me niet om naar Philadelphia te gaan om wat historische plekken te bekijken. Het kunstmuseum was helaas gesloten, maar ik heb wel Independence Hall bezocht en het museum van de Liberty Bell. Mooie plekken, zeker als je zo genoten hebt als ik van de HBO serie over John Adams.

donderdag 20 juli

Donderdag hadden we de hele dag bestuursvergadering. Sinds 1 januari van dit jaar zit ik in de board. We hadden elkaar tot nu toe alleen maar online gezien, dus hoe leuk was het om alle boardmembers live te ontmoeten! Tijdens de boardmeeting hebben we flink plannen voor 2024 gemaakt!

SENG Board and Staff

vrijdag 21 juli

Vrijdag begon dan echt de conferentie. Voor mij was dit de eerste live-conferentie sinds San Diego 2018 (2019 Houston heb ik moeten laten schieten). Een voor mij dus ook de eerste live conferentie zonder Jim. Ik was heel benieuwd hoe de sfeer zou zijn en hoeveel oud-bekenden ik zou zien. Ook keek ik natuurlijk uit naar nieuwkomers.

De paneldiscussie aan het begin van de ochtend had als thema “Gifted across the lifespan – achieving beyond the challenges” zette meteen een geweldige sfeer neer. Het gesprek met de panelleden begon vanuit het paradigma kind-onderwijs, maar vanaf het moment dat de microfoon de zaal in ging voor het interactieve gedeelte gebeurde er iets moois: het ging ineens over volwassenen, en over welbevinden. Er werden persoonlijke ervaringen gedeeld en er ontstond een sfeer zoals ik die van mijn allereerste SENG-conferentie kende (en alle conferenties daarna): veiligheid, herkenning, erkenning. Zoals iemand later zei: “this is my tribe”. Zo mooi!

Het programma van de conferentie bestond uit een aantal plenaire sessies en tussendoor breakoutsessies waar iedere deelnemer uit 4 parallelle lezingen of workshops kon kiezen.

De eerste sessie die ik bijwoonde was van Gordon Smith:  How improv teaches trust, acceptance, and healthy self-development. Gordon is een coach/counselor voor hoogbegaafden (ook volwassenen!) en met improvisatie comedy werkt hij aan het versterken van zelfvertrouwen en het verminderen van faalangst. In een heel korte tijd creëert hij de veilige setting onder andere door iedere deelnemer tegen elke andere deelnemer uit te laten spreken : “I’ve got your back”. Daarna  gingen we los met spelletjes in een kring en later ook in wat kleinere groepjes. Ontzettend leuk om te doen, ook heel spannend. Want ook ik merkte allerlei belemmerende gedachten als “oh jee, zo meteen ben ik aan de beurt en dan moet ik wel iets kunnen zeggen”. Heel goed om dat mee te maken.
Gordon is echt een vakman en hij geeft ook improvisatie voor gifted adults! Zie https://giftedandgrowing.org/improv/

Gordon Smith

De tweede sessie die ik bezocht werd verzorgd door Michele Kane en haar man Dan Tichenor: Growing Old Gifted- a SENG chat on issues across the lifespan.  Michele is een professor emerita die al jaren actief is – ook binnen SENG – om gifted adults en gifted seniors op de kaart te zetten. In deze fijne sessie in de vorm van een kringgesprek werden ervaringen gedeeld over diverse thema’s in relatie tot hoogbegaafdheid.

Als bestuurslid ben je tijdens zo’n conferentie ook een beetje gastvrouw. Alle sprekers in de breakoutsessies werden telkens door een bestuurslid geïntroduceerd. Na de lunchpauze mocht ik de sessie van HAAPE (uitgesproken als happy) introduceren. HAAPE staat voor Helping Adults with Autism Perform and Excel. Harri James O’Kelley had net voor de sessie tijdens de lunch de SENG-Award gekregen voor Partner of the Year. Haar documentaire “O’Kelley Legends: 2e Behind the Scenes” gaat over haar zoon (HB en ASS) en zijn inspanningen om geld in te zamelen voor SENG.

Maar in deze sessie stonden twee andere kanjers centraal: Josh en Zach Stehle. Twee broers (The Stehle Bros) die een grote hit op Tiktok zijn. Josh heeft een boek geschreven over zijn broer Zach die een echte comic expert is en oh ja, ook nog autisme heeft. In hun kanaal is dat dus geheel bijzaak, waardoor ze een geweldige bijdrage leveren aan “autism awareness”.

Ook vertelde Harri in deze sessie over de programma’s die ze ontwikkeld hebben om mensen met autisme op te leiden voor een aantal beroepen. In Nederland kennen we natuurlijk ITVitae die meerdere IT-opleidingen kent, maar HAAPE kent daarnaast ook programma’s voor Supply chain en logistics management, FAA Commercial drone pilot, Avionica repair technician, Document Management and Scanning en CNC-computer numeric control operator. Zij hebben deze programma’s ontwikkeld samen met partners (bedrijven) en mensen uit hun doelgroep.

Ook de sessie daarna mocht ik een introductie doen, en wel van de geweldige Dr. Matt Zakreski aka Dr. Matt. Tijdens de ECHA Conferentie in Den Haag in 2022 mocht ik in zijn prestatie Failure is FUN…damental op het podium heerlijk “afgaan” voor 1500 man…..  Tijdens de SENG-conferentie gaf hij dezelfde lezing, die gaat over het belang van falen. En dat alles ook beschouwd vanuit de hexaflex  van ACT (Acceptance and Commitment Therapy). En het was wéér fun with Dr. Matt.

Vrijdagavond heb ik met de voorzitter Lin Lim Goh en de “president-elect” (oftewel de volgende voorzitter, vanaf 1-1-24) Adam Laningham een netwerk-afspraak gehad met Deb Stone en John Thompson van de Mensa Foundation om te kijken hoe we (nog meer) kunnen samenwerken. We hebben gesproken over evenementen die we in 2024 en 2025 organiseren en hoe we daar de krachten kunnen bundelen.

Lin Lim Goh, Adam Laningham, Rianne van de Ven, Deb Stone, John Thompson

zaterdag 22 juli

De zaterdag begonnen we met een keynote van Dr. Richard Cash: Getting Out of th Quagmire: a roadmap voor redirecting underachievers and imposterism. Met veel humor ging hij on op deze onderwerpen met ook heel veel herkenning uit de zaal.

Daarna een sessie met Dr. Maggie Brown. Ook haar mocht ik introduceren. Ik heb Maggie op een van de SENG-conferenties leren kennen en sindsdien hebben we veel contact. In 2017 hebben we vanuit het IHBV haar laten overkomen naar Nederland en samen met Lisa Erickson een aantal masterclasses, HB-Cafés en andere bijeenkomsten gehouden. Maggie is psychotherapeut en werkzaam in Nieuw Zeeland. Ze verzorgde dit jaar een boeiende lezing genaamd “Attachment Theory meets Giftedness”. Hierin beschouwde ze diverse thema’s in de levensloop/ontwikkeling van hoogbegaafden vanuit hechtingstheorie, neurobiologie en relaties.

In de volgende ronde mocht ik dan zelf mijn workshop verzorgen met de titel “Creating a safe place for gifted adults”. Als nieuw lid van de SENG-board heb ik het thema Gifted Adults als speerpunt en ga ik dit thema binnen SENG meer onder de aandacht brengen. Na een korte powerpoint over verschillende manieren om naar hoogbegaafde volwassenen te kijken ben ik met de deelnemers in gesprek gegaan over hun wensen en behoeften waarin SENG mogelijk zou kunnen voorzien. Ik heb prachtige input opgehaald om samen met mede-bestuurslid Kristin Ashley hier invulling aan te gaan geven.

Op zaterdagavond weer een rondje Improv met Gordon gedaan, nu in een groep met kinderen erbij, want het was Family Pizza Night. Ontzettend gelachen!!!!

zondag 23 juli

Zondag… de laatste dag alweer. Na het ontbijt mocht ik Cynthia Hansen introduceren. Cynthia is mijn persoonlijke symbool voor de fantastische sfeer tijdens SENG. Ik leerde haar kennen tijdens mijn eerste conferentie in Denver in 2015.  Dat was ook haar eerste conferentie. We raakten aan de praat in het café van het hotel waar de conferentie toen plaatsvond en hadden een fantastische klik. We hebben elkaar sindsdien iedere keer gezien en opgezocht tijdens de andere conferentie. In de sessie die Cynthia dit jaar verzorgde, hebben we het spel gespeeld dat zij ontwikkeld heeft. Ze is afgelopen jaar gepromoveerd op het taalgebruik hoe hoogbegaafden en dubbelbijzonderen (2E) zichzelf beschrijven. The hand you were dealt: challenging assumptions about what it means to be gfted was de titel van haar workshop. Het spel was echt heel leuk om te doen en laat zich denk ik ook goed vertalen naar het Nederlands. Het kan ook met volwassenen gespeeld worden, een paar kaartjes zullen dan wellicht iets aangepast moeten worden van een school-situatie naar de werk-situatie, maar dat is prima te doen.

De conferentie werd afgesloten met een keynote van Dr. Scott Barry Kaufman, die een prachtig pleidooi hield dat gifted education (in de VS) meer human-centered moet worden, en niet – zoals nu – prestatiegericht.

En dat is toch wel de rode draad van deze hele conferentie. SENG staat voor Supporting Emotional Needs of the Gifted en deze stichting biedt het tegengeluid tegen het vooralsnog overheersende beeld in Amerika dat hoogbegaafdheid gaat over presteren, excelleren en het bereiken van eminentie.

Hier nog even de missie:
SENG is a nonprofit organization that empowers families and communities to guide gifted and talented individuals to reach their goals: intellectually, physically, emotionally, socially, and spiritually.
Founded in 1981 by the late Dr. James T. Webb