Positief Hoogbegaafd

Steeds meer hoogbegaafden lopen vast: Je wordt gewoon niet begrepen” is de kop van een nieuw artikel over hoogbegaafdheid op de site van omroep Gelderland.

Deze omroep besteedt al een paar jaar veel aandacht aan het thema hoogbegaafdheid en dat waardeer ik zeer. Ikzelf heb de gedreven journalist die dit dossier beheert, in 2021 ook op bezoek gehad voor een item.

Maar bij het lezen van deze kop schoot er toch echt iets door me heen van “kan dit niet wat positiever?” (en ja ik heb daarover ook met de journalist contact opgenomen). Daarnaast ben ik benieuwd welk onderzoek de bron is voor de stijging in het vastlopen, er staat immers: “steeds meer”.

Ik zie een nieuw artikel voor met als kop: “Steeds meer hoogbegaafde volwassenen komen tot bloei: ik begrijp mijzelf en mijn HB gewoon steeds beter”.

Er is steeds meer aandacht voor hoogbegaafdheid bij volwassenen en gezien alle schrijnende verhalen waarover ook omroep Gelderland bericht, is dat maar goed ook. Als je kijkt waar het werkveld nu staat ten opzichte van 15 jaar gelden, is er echt heel veel gebeurd.

Afgelopen 15 april vond het tweede symposium van de stichting Hoogbegaafd! plaats. De titel: “Gelukkig hoogbegaafd. Hoe dan?“. De organisatie had voor een publiek van meer dan 200 hoogbegaafde volwassenen een prachtig programma neergezet met inspirerende sprekers. Hoogbegaafdheid werd hier positief belicht!

En afgelopen vrijdag namen 37 mensen hun diploma tot ECHA Specialist in Gifted Education in ontvangst na het afronden van de RITHA-opleiding aan de Radboud Universiteit. Nederland kent weer 37 nieuwe specialisten hoogbegaafdheid met een gedegen wetenschappelijk basis. Onder hen ook weer enkelen die werken met hoogbegaafde volwassenen en actief zijn buiten het onderwijsveld!

Let wel, het is goed dat we misvattingen over hoogbegaafdheid wegnemen en laten zien dat HB geen garantie op succes is. Aandacht vragen voor de kwetsbare kant van HB is nodig. Maar de positieve kanten wil ik óók graag belicht zien: HB is geen garantie op problemen, onderpresteren of psychische problematiek.  Met (heel) veel hoogbegaafden gaat het (heel) goed.

En steeds meer hoogbegaafden die professionele begeleiding zoeken, vinden passende hulp. Zij leren – soms enigszins verlaat in het leven – hun potentieel tot bloei te laten komen en ervaren succes, voldoening en zingeving in hun leven.

Mag de positieve kant alsjeblieft ook belicht worden? En-en graag!